VEKARALINNAN PÄIVÄKOTI

Metelinkankaantie 4    90420 Oulu    044 5523151

ESITTELY YHTEYS-
TIEDOT
ESIOPETUS VARHAISKASVATUKSEEN HAKEMINEN JA MAKSUT HENKILÖ-
KUNTA
TOIMINTA-
SUUNNITELMA

VEKARALINNAN PÄIVÄKOTI

Vekaralinnan päiväkoti toimii kodinomaisissa tiloissa Kaakkurin Metelinkankaalla. Tilat on suunniteltu juuri meitä varten, lastenkin mielipiteitä kuunnellen. Myös yhteinen innostuksemme liikuntaan näkyy sekä sisä- että ulkotiloissa. Vaikka päiväkodissa temmeltääkin melkoinen määrä lapsia, kodinomaisuutta ei ole unohdettu.

Toimintaamme ohjaavia, keskeisiä periaatteita ovat lapsilähtöisyys ja perhekeskeisyys. Kuuntelemme lapsia toimintaa suunnitellessamme ja otamme avoimin mielin vastaan lasten omat ehdotukset. Kukin lapsi huomioidaan yksilönä ja jokaiselle tarjotaan päivän aikana mielekästä ja kehitystason mukaista tekemistä.

Vanhempien kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä kunkin lapsen kehityksen tukemiseksi. 2 kertaa vuodessa käydään lapsikohtaiset tavoitekeskustelut ”oman” hoitajan kanssa. Vanhempainilloissa muutaman kerran vuodessa keskustellaan kaikille yhteisistä ajankohtaisista asioista ja sovitaan yhteisistä pelinsäännöistä. Lisäksi kuukausittain vanhemmille tarjotaan ”hakukahvit” tai aamiainen, jolloin kiire unohdetaan ja vaihdetaan rauhassa muutama sana lasta hakiessa tai tuodessa.


Sekä ala- että yläkerran ateljee antaa mahdollisuuden lasten luovuudelle

Päiväkodissa toimii kaksi lapsiryhmää. 1-3-vuotiaiden ryhmä sai nimikilpailussa nimekseen Vekarat ja heidän valtakuntaansa on alakerta. Yläkerran valtakuntaa hallitsee 4-5-vuotiaat Viikarit. Päiväkodin henkilökuntaan kuuluu taitajia monelta alalta ja niinpä päiväkodin viikko-ohjelmaan kuuluukin mm. pienryhmätoimintaa, Liikuntaleikkikoulua ja Metsämörrikoulua ikäryhmittäin. Lasten omaa leikkiä pyrimme tukemaan kaikin tavoin ja antamaan runsaasti tilaa sille päivittäin.


Myttysretkelle lähdössä

 

LIIKUNTA

Liikunta on yksi painopistealueistamme. Päiväkodissamme lapsi saa monipuolisia kokemuksia liikunnan eri osa-alueilta ja liikuntaa harrastetaan jossakin muodossa päivittäin. Liikunnan harrastaminen on osa terveitä elämäntapoja, joihin haluamme ohjata lasta myös omalla esimerkillämme. Päiväkodissa lapsen perusliikuntataidot kehittyvät, hyvälle peruskunnolle luodaan pohjaa ja ennen kaikkea nautitaan yhdessä lapsen kanssa liikunnan ilosta. Eri lajien alkeista lapsi saa myös kokemuksia. Lajitaitoja harjoitellaan mm. luistelussa, hiihdossa, uinnissa, suunnistuksessa, palloilussa ja yleisurheilussa. Valon liikuntaleikkikoulu toimii osana päiväkotimme liikuntakasvatusta.

http://www.sport.fi/varhaiskasvatus/palvelut/liikuntaleikkikoulu

Liikuntaleikkikoulua pidetään ikätason mukaisissa ryhmissä kerran viikossa joko sisällä tai ulkona. Liikuntaleikkikoulun ohjelma noudattelee Valon valtakunnallista suunnitelmaa liikuntaleikkikoulumateriaalia käyttäen. Vekaralinnan aivan pienimmät temmeltävät omassa VekaraVipellyksessään.

 

METSÄMÖRRIKOULU

Metsämörrikoulu on ulkoilukoulu, jonka tavoitteena on ulkoilla ympäri vuoden säällä kuin säällä, viihtyä luonnossa,oppia tuntemaan luontoa, suojella luontoa, leikkiä luonnossa,huolehtia luonnosta ja kokea elämää luonnossa.

Metsämörrikoulussa mörrilapset löytävät luonnon leikin avulla. Tiedon omaksuminen, yhdessä oleminen ja liikkuminen leikkien on lapselle luontevaa. Mistään muusta leikkipaikasta ei löydy samanlaista seikkailua ja mystiikkaa kuin luonnosta. Lähimetsässä, tutulla metsäpaikalla, lapset saavat kokea luonnon pieniä ja suuria ihmeitä. Myös pienemmät lapset retkeilevät myttysretkien muodossa, jotka tapahtuvat lähimetsään.. 

Metsämörrikoulussa lapset saavat mahdollisuuden kokea luontoa kaikkina vuodenaikoina. Retkeilemme lasten kanssa säännöllisesti vuoden ympäri, säällä kuin säällä. Metsäretki tehdään kerran viikossa. Metsämörrin kautta lapset eivät opi asioita vain luonnosta vaan he oppivat myös viihtymään luonnossa ja osoittamaan huomaavaisuutta luontoa kohtaan. Viihtymiseen kuuluvat ulkoilutiedot, eli miten pukeudutaan, jotta pysytään kuivana ja lämpimänä ja kuinka eväsreppu pakataan. Myös omista varusteista opitaan huolehtimaan, vaikkei lapsella niitä paljon olekaan. Ulkoilu joka säällä vuoden ympäri antaa lapsille elämyksiä ja seikkailuja. Ulkoilu asettaa lapsille myös vaatimuksia ja antaa vastuuntuntoa ja itseluottamusta.

Metsäretkillä Metsämörri tulee tervehtimään lapsia ajoittain. Metsämörri elää metsässä ja on eläinten ja lasten ystävä. Metsämörri on leikki- ja satuhahmo, joka tulee leikkimään, laulamaan ja kertomaan kasveista ja eläimistä. Vierailua odotetaan aina kovasti. Lapset ovat valmiita järjestämään Mörrille yllätyksiä ja haluavat näyttää, mitä kaikkea ovat metsästä löytäneet. Metsämörri on lapsista jännittävä ja saa heidän mielikuvituksensa liikkeelle. Mörrin elämä luonnossa synnyttää monia mielikuvituksellisia ja opettavaisia keskusteluja lapsen ja aikuisen välille. Metsämörritoiminta tapahtuu Suomen Ladun ohjauksessa ja siitä vastaa aina koulutettu metsämörriohjaaja.

https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lastentoiminta/metsamorri

 

MUSIIKKI

Tavoitteena on saada lapsen mielenkiinto heräämään musiikkia kohtaan, tarjota myönteisiä kokemuksia ja tukea lapsen itseilmaisua. Lasta kannustetaan monipuoliseen luovuuteen musiikin tuottamisessa. Tavoitteena on myös kehittää lapsen kuuntelijan ja havainnoijan roolia. Tavoitteisiin pyritään koko päiväkotimme yhteisillä laulu- ja soittotuokioilla sekä pienryhmissä, joissa kaikki saavat osallistua kykyjensä mukaan.

Yhdessä opetellaan uusia ajankohtaan sopivia lauluja, soitetaan erilaisilla soittimilla ja opitaan kuuntelemaan ja tuottamaan erilaisia ääniä. Näin lapsi omaksuu perussoittimet ja niiden käytön samalla, kun hänen auditiivinen havainnointikykynsä kehittyy. 

Päiväkodissamme perussoittimet ovat lähinnä rytmisoittimia.
Vekaralinnan päiväkodin pihamaa
 
Yhdessä leikkien ja laulaen
 

Piparien leivontaa
 

Levähdyshetki Liikuntaleikkikoulun jälkeen
 

Liikunnan riemua Ouluhallissa


Talvisin pihan kenttä muuntuu luistinkentäksi
 

Metsämörriretkellä eväiden syönnissä
 

Pihamaalla on monenlaista puuhaa

VEKARALINNAN PÄIVÄKODIN VUOSIKELLO


ELOKUU

Elokuussa palailemme kesälomilta ja pikkuhiljaa otamme taas yhdessä tilanteen haltuun. Otamme vastaan uusia veksulaisia ja kertoilemme toisillemme mitä lomalla oikein tapahtui.  Pienryhmätoimet kuten viskaritoiminta sekä nestoreiden ja alakerran puuhat pienryhmissä aktivoituvat.

Myös metsämörri-, metsämyttys- sekä metsänuppusretket alkavat ja liikuntaleikkikoulu sekä pikkuisten vekaravipellys pääsee vauhtiin


SYYSKUU

 Kirjastoauto aloittaa kuukausittaiset vierailunsa Veksun pihalla. 

Vanhemmat kutsutaan vanhempainiltaan jossa käydään toimintakautta ja Veksun arkipäivää läpi. Lisäksi vanhemmat pääsevät osallistumaan ryhmien ryhmävasun tekoon.

Lasten varhaiskasvatuskeskusteluja aloitellaan.


LOKAKUU

Lokakuussa, ja myös muulloinkin, tarjoilemme vanhemmille niin sanottuja ”hakukahveja”. Lapset leipovat jotain herkkua vanhemmille ja siinä vaiheessa kun äidit ja isät iltapäivällä saapuvat mussukoitansa hakemaan tarjoillaan heille herkulliset iltapäiväkahvit. 

Osallistumme Ouluhallissa järjestettävään Kuperkeikka –tapahtumaan missä pääsemme liikkumaan monin eri tavoin ja nauttimaan vauhdin riemusta.

Viikolla 43 Vekaralinnassa, niin kuin muuallakin pohjoisessa, vietetään syyslomaviikkoa jolloin toiminta on supistettua ja yhdistämme voimamme pikkulinnalaisten sekä metsälinnalaisten kanssa.

Käymme viimeiset vasukustelut.


MARRASKUU

Halloween –juhlia vietetään jännittävissä merkeissä. Näissä juhlissa olemme päässeet puuhailemaan kaikkea uskaliasta ja hauskaa kaikki yhdessä.

Isänpäivän lähestyessä alkaa paperin rapina ja korttien kahina. Myös iltapäiväkahvit tarjoillaan Veksun isille h-hetken lähestyessä. Kahvien lisäksi isät pääsevät puuhaamaan jotain kivaa oman lapsensa kanssa, joko päiväkodin pihalla tai sisätiloissa.


JOULUKUU

Joulukuun aloitamme jo perinteeksi muodostuneella jouluaamiaisella. Edellisenä päivänä olemme yhdessä koristelleet ja sisustaneet Vekaralinnan joulukuosiin ja siirtyneet tunnelmointiin. Jouluaamiainen tarjoillaan Vekaralinnan lapsille sekä heidän perheilleen joulukuun ensimmäisenä arkiaamuna. Tarjolla on riisipuuroa, runsaasti jouluisia leipiä ja muita herkullisia tykötarpeita. Lopuksi nautimme lasten leipomat piparkakut, kahvit ja mehut. Pihalla on joka vuosi nähty myös tontun vilahtavan… Tuona samana päivänä molemmissa ryhmissämme avataan myös ensimmäinen kalenteriluukku. Koko joulukuun joulukalenterimme sisällöstä pitää huoli Veksu-tonttu. Veksu-tonttu järjestää meille jouluisia salaisuuksia ja vauhdikasta toimintaa.

Itsenäisyyspäivän huitteilla Veksun eskareista valitaan virallisella äänestyksellä presidentti sekä hänen puolisonsa. Tämä arvokas pariskunta kättelee juhlavan kansan Linnan juhlissamme, johon olemme pukeutuneet asiaan kuuluvalla tavalla. Virallisessa osuudessa presidentti toivottaa juhlaväen tervetulleeksi, sen jälkeen nostamme juhlivalle suomelle maljan ja laulamme Maamme –laulun. Lisäksi saamme kuulla ja nähdä vekaralinnalaisten huikeita esityksiä. Päivän edetessä talon sisällä tapahtuu kaikenlaista mukavaa ja mainiota erilaisissa juhlahuoneissa. Lounaan syömme kynttilän valossa pitkissä, juhlallisissa pöydissä.

Joulujuhlaa vietämme Vekaralinnassa tunnelmallisissa tunnelmissa illan pimetessä, ja nautimme iloisesta ohjelmasta. Lasten ohjelmanumeroiden jälkeen tarjoilemme juhlakansalle kahvit, glögit, mehut, piparit, kakut tai muut sellaiset.

Jouluviikolla vietämme vielä isovanhempien jouluhartautta jossa viskarit esittävät jouluevankeliumin näytellen ja laulaen. Tässä hartaudessa pääsemme myös laulamaan, eri sukupolvet, yhdessä perinteisiä joululauluja. Tunnepitoisen hartauden jälkeen nautimme glögit ja piparit, jotka lapset ovat tunteella leiponeet.

Käymme vuoden viimeisillä metsäretkillä. Tuolloin Mörrille, Kertulle sekä metsän eläimille viedään hyvän joulun toivotus ja vietetään metsäistä joulujuhlaa.


TAMMIKUU

Muistellaan mitä joululomalla tapahtui, maalataan, lauletaan, esitellään joulun tärkeitä muistoja.

Mikäli pakkasta on tarpeeksi käy  talotalkkarimme Juha jäädyttelemässä meille ikioman luistinradan Vekaralinnan pelikentälle. Rata on aktiivisessa käytössä ja luistelemaan päästään niin paljon kuin vain haluamme.

Tammikuussa myös suunnitellaan kevään tapahtumat ja retket.

HELMIKUU

Helmikuussa vietellään ystävänpäivää ja askarrellaan kortteja jotka toimitetaan lasten kanssa postiin. Ystävänpäivänä vietämme yhteistä ystäväjuhlaa ja olemme iloisia toisistamme.

Valtakunnallisena varhaiskasvatuspäivänä meillä on ovet auki kaikille Veksusta ja päiväkotielämästä kiinnostuneille. Laulamme, leikimme, askartelemme ja juomme pullakahvit ja –mehut uusien tuttavien kanssa. Tähän Avoimet ovet –tapahtumaan lapset saavat etukäteen askarrella ja toimittaa kutsut toiminnastamme kiinnostuneille. Mukaan kutsutaan myös ne jotka ovat tulossa myöhemmin Veksun vakiojoukkoon mukaan. Varhaiskasvatuspäivänä tietysti myös kerromme toiminnastamme ja esittelemme ihanaa ja kodikasta päiväkotiamme.

Mikäli hanget alkavat kantaa käy kaupungin liikuntatäti tai –setä  ajamassa meille ladun läheiselle pellolle. Tämä ikioma hiihtolatumme onkin sitten ahkerassa käytössä joka päivä. Toki jatkamme myös luistelua, mahdollisuuksien mukaan.

Kalevalan päivänä perehdymme perinteisiin, lauluihin, leikkeihin, tavaroihin ja vaatteisiin sekä vietämme kaikki yhdessä kalevalan päivää.

Laskiaisviikolla käymme laskemassa pulkkamäkeä ja leivomme laskiaispullia, NAM.


MAALISKUU

Jos pakkasukko on meille edelleen suotuisa, niin jatkamme hiihtoa ja luistelua.

Hiihtoloma osuu aina maaliskuulle ja tuolla viikolla usein yhdistämme päivätouhumme pikkulinnalaisten ja metsälinnalaisten kanssa.

Usein maaliskuussa meillä on jokin yhteinen tapahtuma Vekaralinnan perheiden kanssa. Historiaan mahtuu luistelutapahtumaa ja talviolympialaisia. Toisinaan olemme olleet Virpiniemessä laskemassa pulkkamäkeä ja paistamassa makkaraa punaposkisille mäenlaskijoille.

HUHTIKUU

Kun auringon säteitä alkaa olla ilmassa enemmänkin alkaa pääsiäisen asiat tulla ajankohtaiseksi. Ensin perehdytään virpomisen saloihin, kasvattelemme rairuohoja ja askartelemme kaikenlaista pääsiäiseen liittyvää. Usein olemme myös päässeet Pyhän Andreaan kirkkoon pääsiäisvaellukselle mikä on antanut meille aina ajattelemisen aihetta. 

TOUKOKUU

Vapun aikoihin meillä vietetään naamiaisia jotka aiheuttavat mukavaa kevään kutinaa kaikissa.

Äideille valmistuu salassa pieniä paketteja ja ja hellyttäviä kortteja.

Kevätjuhlaa vietämme myös toukokuussa. Lapset pääsevät esittämään itse ideoimiaan esityksiä perheilleen sekä päiväkotikavereilleen.


KESÄKUU

Kesäkuulla siirrymme pikkuhiljaa kesälomien viettoon ja toivottelemme toisillemme lämpöisiä päiviä, sekä eskareille iloa koulutielle. Rakentelemme majoja, tutkimme eläimiä ja käymme puistoretkillä sekä grillaamme Veksun pihalla makkaraa. Kovasti suunnittelemme myös seuraavaa syksyä, tilailemme uusia leluja ja askartelumateriaaleja sekä mietimme ketkä alakerran pikkuväestä siirtyvät syksyllä yläkerran isompien lasten ryhmään.

Noin puolessa välissä kuuta siirrämme toimintamme Metsälinnaan jossa saamme viettää loppukuun Pikkulinnan ja Metsälinnan väen kanssa.

HEINÄKUU

Heinäkuussa Vekaralinna on kiinni ja lapset ja aikuiset kirmailevat lomilla.

 

Vekaralinnassa tehdään kaikin puolin paljon retkiä, ihan lähimaastossa mutta myös kaupungissa ja lähipitäjissä. Käymme teattereissa, kirjastoissa, museoissa, puistoissa ja muissa vastaavissa. Myös meillä vierailee esiintyjiä ja esittelijöitä iloksemme.

Linna Päiväkodit Oy    Metelinkankaantie 4    90420 Oulu    044 5523151    vekaralinna@vekaralinna.fi